Εικόνες της Παναγίας, Ονόματα της Παναγίας
Ορθόδοξες εικόνες, ονόματα και προσωνύμια της Παναγίας
Παναγία Ασπροφορούσα
Πρόκειται για το εντυπωσιακό καθολικό μοναστήρι του Πέλλα Παϊς (= ντε λα παϊς, δηλαδή «της ειρήνης») στην Κύπρο..
Μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας, η εκκλησία του μοναστηριού μετατράπηκε από Καθολική σε Ορθόδοξη και αφιερώθηκε στην Παναγία την Ασπροφορούσα, ίσως γιατί οι καθολικοί μοναχοί που ζούσαν στο μοναστήρι φορούσαν άσπρα ρούχα.
Παναγία Βλαχέρνα
Το όνομα «Βλαχέραινα» κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη όπου εκεί υπήρχε μεγάλο ονομαστό μοναστήρι. Ο τύπος της εικόνας αυτής φέρνει το προσωνύμιο «Παναγιά Βλαχέραινα» γιατί αντιγράφει παλιότερο πρότυπο εικόνας, που υπήρχε στην εκεί Μονή. Η Παναγία φέρει στο κέντρο στην αγκαλιά της (ή σαν σε «μετάλλιο») το βρέφος Ιησού.
Παναγιά η Φιδούσα
Μικρά γκρίζα φιδάκια, που το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, εμφανίζονται μέσα στην εκκλησία και πάνω στην εικόνα της Παναγιάς το Δεκαπενταύγουστο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός. Τα φιδάκια εμφανίζονται από τις 23:00 μέχρι και τα ξημερώματα.
Παναγία η Γαλακτοτροφούσα
Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα έχει κάνει πολλά θαύματα ιδιαιτέρως σε γυναίκες που δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα νεογέννητα παιδιά τους.
Παναγιά η Οδηγήτρια
Η Οδηγήτρια είναι εικονογραφικός τύπος της Παναγίας κατά τον οποίο απεικονίζεται η Παναγία βρεφοκρατούσα και ελαφρώς στραμένη αριστερά. Η Παναγία η Οδηγήτρια, η Παναγία δηλαδή που δείχνει τον δρόμο στον πιστό η οποία πάντα, ως Οδηγήτρια, κρατάει τον Χριστό στο αριστερό της χέρι.
Παναγία Βρεφοκρατούσα
Ο μικρός Ιησούς ευλογεί με το δεξί χέρι τον κόσμο όλο δείχνοντας ότι είναι τέλειος Θεός. Ενώ με την παιδική στάση με τα πλεγμένα ποδαράκια Του δείχνει ότι είναι και τέλειος άνθρωπος.
Παναγιά η Γλυκοφιλούσα
Η εικόνα παρατίθεται με το ένα πόδι του παιδιού γυμνό. Η Γλυκοφιλούσα είναι πάντα σε προτομή και αριστεροκρατούσα με το πρόσωπό της πολύ κοντά στο πρόσωπο του παιδιού της που φωλιάζει φοβισμένο στην αγκαλιά της
Παναγιά η Πλατυτέρα
Η Πλατυτέρα αποδίδεται συνήθως καθισμένη σε θρόνο φέροντας στην αγκαλιά της τον Ιησού Χριστόν παιδίον, έχοντας ως υποπόδιο νέφος. Πολλές όμως φορές αποδίδεται και σε όρθια στάση με τα χέρια απλωμένα και ελαφρά ανυψωμένα.
Αν οι εφαρμογές δεν εμφανίζονται σωστα, αλλάξτε τον προσανατολισμό της συσκευής σε οριζόντιο.