Προσκυνήματα των Χριστιανών

Άγιο όρος-Τέμπλο Ιεράς Μονής Παντοκράτορος

Άγιο όρος-Τέμπλο της Ιεράς μονής Παντοκράτορος

Προσκυνήματα στην Ελλάδα, Άγιο Όρος / Το περιβόλι της Παναγίας

Η αθωνική χερσόνησος χρωστάει το όνομά της στο όρος Άθως, που ορθώνεται στην άκρη της και ξεπερνάει τα 2.000 μέτρα. Οι προσκυνητές και οι επισκέπτες θαυμάζουν τη φυσική ομορφιά του τόπου, τη μεγαλοπρέπεια των μοναστηριών, την τέχνη των τοιχογραφιών και των τέμπλων, την αξία των κειμηλίων. Για τους ορθόδοξους όμως μοναχούς που ζουν εκεί, είναι ένας χώρος ησυχίας και προσευχής.
Από τα πολύ παλιά χρόνια, το Άγιο Όρος τράβηξε στα βράχια και τις απότομες πλαγιές του πολλούς ερημίτες μοναχούς. Ο πρώτος που έχτισε το 963 ένα μεγάλο μοναστήρι στην άκρη του Άθω, ήταν ένας σοφός ασκητής, ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης, φίλος του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Αυτό το πρώτο μοναστήρι ήταν η Μεγίστη Λαύρα. Στη διάρκεια των αιώνων είκοσι μεγαλόπρεπα μοναστήρια χτίστηκαν από βυζαντινούς αυτοκράτορες στις ακτές της αθωνικής χερσονήσου. Γύρω από τον Άθω, αλλά και σε άλλα μέρη της χερσονήσου, υπάρχουν οι σκήτες, που αποτελούνται από πολλά σκόρπια κελιά. Επίσης, σε απόμακρα μέρη συναντάει κανείς καλύβια, καθίσματα και ησυχαστήρια, όπου λιγοστοί ασκητές ζουν μαζί μια αυστηρή ζωή με λιτή τροφή και με νερό της βροχής.
Στα αγιορείτικα μοναστήρια, οι καλόγεροι ζουν σύμφωνα με τον παραδοσιακό κοινοβιακό τρόπο. Δηλαδή, δεν έχουν προσωπική περιουσία και όλα είναι κοινά: στέγη, φαγητό, εργασία, προσευχή κ.λπ. Το κάθε μοναστήρι διοικείται από τον ηγούμενο, που εκλέγεται από την αδελφότητα των μοναχών.Η καθημερινότητα των μοναχών μοιράζεται ανάμεσα στην προσευχή, την εργασία και τη λιγοστή ανάπαυση.Οι μοναχοί των μοναστηριών προσεύχονται καθημερινά στον ναό (το Καθολικό της μονής). Στις σκήτες, κάθε Κυριακή και γιορτή, όλοι οι μοναχοί συγκεντρώνονται από τα γύρω κελιά για να λειτουργηθούν στην κοινή εκκλησία τους, το Κυριακό. Αλλά κι ο καθένας χωριστά στο κελί του, προσεύχεται πολλές φορές την ημέρα. Σε κάθε μοναστήρι, όλοι οι καλόγεροι αναλαμβάνουν από μία εργασία. Οι εργασίες αυτές λέγονται διακονήματα, γιατί κάθε εργασία είναι μια μορφή προσφοράς και αγάπης του καθενός προς τους άλλους. Όσοι ασκητεύουν σε κελιά και καλύβες ασχολούνται με το εργόχειρό τους, φτιάχνουν, δηλαδή, λιβάνι, καντήλια, άμφια, κομποσκοίνια, ξυλόγλυπτα κ.ά.

Άγιο όρος- Το περιβόλι της Παναγίας-Διαδραστική παρουσίαση

Διαδραστική παρουσίαση με σημαντικές πληροφορίες για το Άγιο όρος, την αρχιτεκτονική των μοναστηριών, κοινά στοιχεία των μοναστηριών και τις ασχολίες των μοναχών. Στη συνέχεια δείτε τη διαδραστική παρουσίαση για το Άγιο όρος:

Πηγές παρουσίασης:

https://www.pemptousia.gr/2019/06/o-kanonas-ke-i-prosefchi-sti-zoi-tou-askiti-christianou/
https://bigorski.org.mk/el/monastiki-kathimerinotita/
simeiakairwn.wordpress.com/2019/07/07/τα-60-διακονήματα-των-μοναχών-στο-άγιον/
https://www.dimitrisvlaikos.com/portfolios/the-monk/
https://www.pemptousia.gr/photo/tou-kosmou-ta-girismata-agion-oros-iera-moni-chilandariou-isodos/
https://www.athoszone.com/i-zoi-sto-agio-oros/
proskynitaria2.mountathos.org/proskinitaria/περιηγηθείτε-στις-εικόνες-ξενοφώντο/

Άγιο όρος



© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου